Att bada meditativt

Nu är våren äntligen i antågande. Jag tror vi alla längtat efter ljuset och värmen efter det sociala avstånd vi haft det senaste året. Inom en snar framtid kan vi lapa sol och fylla på våra D-vitamindepåer, och svalka oss i hav eller sjö. Men, istället för att kasta dig i vågorna, kan det kanske vara ett tillfälle att börja bada meditativt?

Redan förra våren, när vattnet var kring 13-14 grader, bestämde jag mig för att långsamt sänka min lekamen i vattnet, för att sedan stanna där tills puls och andning gått ner till (åtminstone nästan) normalläge. Sen gick sommaren och hösten kom, badandet tog slut. Men längtan efter vattnet tog överhand, så den 23 december följde jag med en väninna, som badat hela hösten, för att ta mitt första vinterdopp. Med ca 5-6 grader i luften, snålblåst och kanske 4-5 grader i vattnet, praktiserade jag samma princip som jag gjorde förra våren; att sakta sänka mig ner i vattnet, stanna där till puls och andning gått ner (kanske sådär 40-50 sekunder) och sedan upp, lika försiktigt som jag gått ner. Sen har jag fortsatt i princip var dag. Jag har badat med isflak runt omkring mig, i snålblåst och regn, men också i näst intill vindstilla dagar med havet som en spegel. Jag har sett solen gå upp och fullmånen ligga som ett klot i horisonten.
Allt eftersom har tiden i vattnet förlängts, det sägs att du kan vara i lika många minuter som det är grader i vattnet….

Jag har mått fantastiskt bra av dessa bad! Jag känner mig piggare i både kropp och själ, min kroppstemperatur har stabiliserats från att vara ständigt varm till att jag faktiskt behöver klä mig varmare. Jag sover i vanliga fall bra, men vaknar tidigare, utvilad.

Det är en märklig känsla av att dels övervinna olusten över att klä av sig och gå ner i vattnet, särskilt när det blåst och regnat, dels att upptäcka att vattnet upplevs varmare än luften ovanför. Det blir som att sänka sig ner i ett mjukt täcke. Jag har fram till nu undvikit att simma, har varit lite osäker på hur kroppen skulle reagera, men idag tog jag mina första simtag i lugn och maklig takt. Javisst, vattnet är varmare nu, ca 13-14 grader, men jag känner mig lycklig över att ha övervunnit min osäkerhet (trots att jag är en god simmare).
Kanske antar jag badfamiljens utmaning att ta simborgarmärket i öppet vatten inom kort!?

Publicerad av mindyoursoulandbodybymaude

please follow our other blogg: Our life in Senegal, how to escape the westerns civilisation maudenadaake.worldpress.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: