Din kropp är ditt tempel

Venus av Willendorf

Härom veckan bjöd jag hem mina döttrar och min svärdotter på en Gudinneträff för att ge oss en möjlighet att hedra våra kroppar och göra positiva saker för oss själva. Tanken föddes i somras när jag läst Stina Wolters bok ”Kring denna kropp” och jag instinktivt kände att nu får det vara slut på att klanka ner på min kropp och istället börja acceptera den som den är. Jag kände också att jag ville be mina döttrar (och min son) om förlåtelse för varje gång jag under deras uppväxt sagt något nedvärderande om min kropp (som direkt eller indirekt påverkat dem). 

Det är inte alltid så lätt att stå emot de kroppsideal vi matas med var dag genom tv, reklam och media. Det är så lätt att dras med och bli deprimerad när ytterligare ett kilo lagt sig runt magen, men mitt i den tanken minns jag plötsligt en liten seriestrip som jag sparade under många år;
*Mamman står naken i badrummet efter att ha duschat. Hon vrider och vänder sig framför spegeln, tar tag i valkarna runt magen, stryker över bristningarna på brösten och beklagar sig över hur rumpan tappat sin spänst.
På golvet sitter barnet och leker som tittar upp och säger ”Men mamma, du har i alla fall stora fina öron”. *
Jag tycker den har sin poäng, vi har alla något vackert att visa upp. 

Din kropp är som ett finstämt instrument, en fantastisk skapelse som uträttar underverk varje dag. Det är verkligen en hisnande tanke att kroppen dag efter dag fungerar som en komplicerad maskin, som kan skapa liv, som kan läka både själsliga, psykiska och fysiska sår. Och ändå är vi så snabba att kritisera den!

Ha i åtanke då att din viktigaste uppgift här i livet är att göra dig själv lycklig, att få din själ att sjunga. Du blir inte lycklig av att kritisera dig själv, dina kunskaper eller din kropp. När du bejakar dig själv växer du. När du är lycklig accepterar du dig själv. Jämför det med att vara nyförälskad, då finns inga tankar på att inte behaga vare sig själv eller den som är föremål kärleken. När du är lycklig vill du göra gott för dig själv, och ge din kropp och dig själv vad du och den behöver. 

Ta hand om dig och var varsam med dig. Det finns inga förbud, eller måsten! Acceptera allt som har med dig att göra! 

Publicerad av mindyoursoulandbodybymaude

please follow our other blogg: Our life in Senegal, how to escape the westerns civilisation maudenadaake.worldpress.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: